Kondens

blog

Kondens Arkitekter er en tegnestue i Aarhus. Vores speciale er demokratisk arkitektur og strategisk nabolagsudvikling. Kondens er stiftet i 2016 med udgangspunkt i at udvikle demokratiske potentialer i nabolagene ved hjælp af social arkitektur. Det er vores mål at binde forskellige interesser sammen om en fælles udfordring. Vores projekter er socialt inklusive forløb, der nedbryder fysiske barrierer og rykker opfattelsen af naboskab og et socialt stærkt arbejdsmiljø. Vi anser arkitektur som et middel til at fremme det iboende engagement i mennesket, der opstår, når man går sammen med andre om en udfordring. Det gør Kondens’ arbejde unikt, fordi vores arkitektur opererer i de umættede områder af samfundet.

Rundhøj Torv - fra en grå plet til et engagerende byrum

 

Det udskældte torv

Kommer du fra Aarhus, har du uden tvivl hørt om Rundhøj Torv. Måske har du tidligere passeret torvet på din vej. Det kan endda være, du bor i omegnen og klarer ugens indkøb i den lokale Netto. Uanset hvor stærkt dit tilhørsforhold er til Rundhøj Torv, er du efter al sandsynlighed enig i, at torvet ikke er den skønneste plet på Aarhus' omdømme.

Du kommer til at ændre mening. For tiden undergår Rundhøj Torv en gennemgribende forandring, og den har været tiltrængt. Den forhadte gamle tankstation har i årevis haft en negativ indvirkning på torvets udvikling, men i foråret blev bygningen endelig revet ned til stor glæde for Rundhøjs beboere.

Tid til forandring

For snart et år siden byggede vi Omdrejningspunkt Rundhøj. Sammen med Borgmesterens afdeling i Aarhus og lokale beboere har vi skabt et mødested for alle, der har lyst til at samles om fælles interesser. De to røde containere, som udgør Omdrejningspunktet, er fyldt til kanten med initiativer og ugentlige aktiviteter. Alt sammen en del af Aarhus Kommunes nye Medborgerskabspolitik og ‘Vores Rundhøj’, hvis mål er at styrke fællesskabet i nabolaget i samspil med borgere og erhvervsliv.

Med projektet på Rundhøj Torv er vi i gang med at nedbryde fysiske barrierer i lokalområdet. Mens vi arbejder og bygger på torvet, er vi i dialog med borgere, som enten udtrykker deres begejstring eller spørger ind til projektets videre form. Det her er kun begyndelsen. Vi har meget mere på tegnebrættet for Rundhøj Torv. Læs videre og find ud af hvad.

Sådan kan det se ud: Plantekasser forvandler Rundhøj Torv fra at være en trist grå plet til en grøn oase og levende byhave

Sådan kan det se ud: Plantekasser forvandler Rundhøj Torv fra at være en trist grå plet til en grøn oase og levende byhave

Grøn byhave

I samme øjeblik de sidste murbrokker fra tankstationen var fejet ud af billedet, iværksatte vi fase II på Rundhøj Torv. Vi er i gang med at bygge et faciliteringshus, som får det mere mundrette navn Lampen. I kraft af dens transparente facade vil den om aftenen lyse torvet op med skiftende farver, der styres af beboerne for at skabe den helt rigtig stemning. Om ganske kort tid står det nymalede træhus færdigt i en flot blå i kontrast til det røde Omdrejningspunkt.

Med indvielsen af Lampen får lokale beboere et rum til alt fra værksted til spil, som kan trækkes ud på torvet og gemmes væk igen i låsbare skabe. Der vil desuden være toilet og puslerum. Vi ønsker at sætte de allerbedste rammer for et sprudlende liv på Rundhøj Torv, derfor forvandler vi sammen torvet til en grøn oase og byhave. Det får vi hjælp til af områdets børnehave og de beboere, som har lyst til at være med. Plantekasser vil som ”torve-tetris” frit kunne placeres rundt omkring, og den grønne oase vil beboerne kunne passe i fritiden.

Street food og café på torvet

De nye tider på Rundhøj Torv bringer en spændende måde at få stillet sulten på med sig. Vi bygger en madbod, som vil forkæle Rundhøjs beboere med et lækkert udvalg af blandt andet street food, kaffe og is. Aarhusianerne har inden for de sidste par år fået smag for street food, og nu er det på tide at udvide det kulinariske gadekoncept til lokalområderne uden for byens centrum. Mennesker samles om god mad i øjenhøjde.

Udsigten over Rundhøj Torv set fra Omdrejningspunktets tagterrasse

Udsigten over Rundhøj Torv set fra Omdrejningspunktets tagterrasse

Plads til kultur under åben himmel

Den tilgroede rampe ned til den gamle parkeringskælder under P-pladsen skal ikke forblive et anonymt levn fra fortiden. Sammen med Aarhus Kommune ser vi hos Kondens et unikt potentiale i rampens nedadgående hældning. Vi vil sætte scenen for en helt speciel oplevelse for Rundhøjs beboere. På rampen bygger vi en udendørs kulturplatform, som skal tiltrække endnu mere liv til torvet. Her åbner vi i tæt samarbejde med lokale aktører op for et rum til alt inden for kultur, kunst og sport. Forestil dig eksempelvis hvordan dæmpet belysning og specialbyggede siddepladser vil transformere rampen til en hyggelig biografoplevelse under åben himmel. Perfekt til en lun sommeraften.

Vi omformer den gamle parkeringsrampe til et kulturelt rum, der byder på alt fra biograf, kunst og sport.

Vi omformer den gamle parkeringsrampe til et kulturelt rum, der byder på alt fra biograf, kunst og sport.

De nye initiativer på Rundhøj Torv samt Omdrejningspunktet får lov at leve og bringe liv til torvet helt frem til udgangen af 2019. Tag forbi Rundhøj Torv og se de forbedringer, vi arbejder på. Imellem tiden kan du besøge Omdrejningspunkt Rundhøjs Facebook-side lige her og få et indtryk af de ugentlige aktiviteter.